Nærværets vej - en opdagelsesrejse med Buddha og Jesus

 

Anmelderne skrev:

"Bogen .... er velfortalt og interessant, og man fornemmer at forfatteren vil dele sine oplevelser og erfaringer uden at forsøge at belære eller overbevise læseren. Der er mange bøger om personlige erfaringer med åndelig søgen, men sjældent fortalt så stilfærdigt objektivt som her." (Annemette Schønberg Johnsen i lektørudtalelse til bibliotekerne)

 

"En af mine første reaktioner efter at have læst Else Marie Kjerkegaards bog var, at denne bog måtte alle præster og ledere i folkekirken læse - som en hjælp til at møde åndeligt søgende mennesker. Hvorfor netop folkekirkens præster og ledere? Fordi bogen på en kærlig måde afslører folkekirkens vanskeligheder med at give åndelig vejledning til mennesker på en tros-rejse, og med at have en spirituel praksis og et fællesskab, som kan rumme det menneske, som er undervejs. .... Må mange læse bogen, få indsigt i buddhistisk praksis, reflektere over egen spirituel praksis, udfordres til opmærksomhed på åndeligt opdagelsesrejsende og måske selv vove at lade sig lede af Ånden og finde en sund praksis, hvor den personlige erfaring møder Guds åbenbaring af sig selv i Jesus Kristus og i kirken som Kristi legeme." (Missionspræst Ole Skjerbæk Madsen i tidsskriftet Levende Vand)

 

"Kjerkegaards bog er tidstypisk og eksemplarisk, fordi den gør tidens mange åndelige strømninger personlige og nærværende. Mange andre, der opfatter sig som religiøst søgende, vil kunne finde opladende stof til eftertanke her." (Morten Thomsen Højsgaard, Kristeligt Dagblad)

 

"En buddhistisk vej til Kirken kan jo godt få alarmklokkerne til at ringe hos anmelderen og vække de fordomme til live, som er fremavlet af mange eksempler på hjemmestrikkede kombinationer af kristendom og østlige religioner. Men her bliver fordommene gjort til skamme .... "Nærværets vej"  er en god og vedkommende bog, som kan inspirere kristne til at genopdage den åndelige praksis, som er en kostbar arv i vores katolske tradition, men som i nutidens sekulariserede omgivelser og fortravlede hverdag bliver stadig mere fraværende - så fraværende, at mange tror, de må søge til Østens religioner for at finde den!" (Kirsten Kjærulff, Katolsk Orientering)

 

"Gang på gang overraskes man i bogen "Nærværets vej" af hendes følsomhed i mødet med det autentiske - både på retræte i det buddhistiske kloster Plum Village i Frankrig og i mødet med præstens prædiken i en dansk folkekirke, hvor Ordet om Guds kærlighed og velsignelse nær væltede hende omkuld" (Svend L. Madsen i det kristne livsstils-magasin Domino)

 

Bogen vil "tale til mennensker, der søger dybere og ønsker inspiration til, hvordan troen udvikles. Bogen har en stor fordel i, at den kan læses, uanset om læseren kun kender perifert til østerlandske religioner eller har sine primære religiøse erfaringer fra disse, da den ikke er fordomsfuld men tværtimod præget af den rummelighed, som for Else Marie Kjerkegaard har været afgørende i hendes trosvandring" (Anne Bundgaard i tidsskriftet Ikon).

 

"Med denne bogs personlige og autentiske beretning gives et fremragende indblik i det religiøse menneskes søgen og konkrete erfaringer. Erfaringer af betydning, ikke blot erkendelsesmæssigt intellektuelt, men for hele sin selv- og omverdensforståelse. .... EMK er velskrivende og viser på glimrende vis rundt i det religiøse univers for den, der ikke selv har været der, eller blot har læst om, hvad andre har lært om religion" (Peter Green Sørensen, Frederiksberg Seminarium i Medlemskommunikation 2, 2008)

 

Læserne skrev: 

"Jeg har lige afsluttet din sidste bog "Nærværets Vej". Jeg så en omtale af den i en avis, og da jeg har læst din første bog adskillige gange, måtte jeg have fat i den. Og hvilken glæde har det ikke været at læse den. Den åbner mit hjerte og giver mig mod til at søge videre. Jeg har altid anset mig selv for kristen og kommer i en lokal kirke med jævne mellemrum. Men det er meget svært at finde mennesker, man kan snakke om åndelige ting med. Også fordi jeg selv har en stor blufærdighed over for det. Bare dette at skrive disse ord er en grænseoverskridende handling."

 

"Jeg synes, din barndomsskildring er meget levende, og du kobler de oplevelser og erfaringer, du har fra barndom og ungdom, til din åndelige udvikling på en rigtig god måde. I forhold til det buddhistiske sagde du, at jeg måske ikke ville finde det interessant, fordi jeg vidste noget om buddhisme, men jeg synes bestemt, at jeg er blevet klogere af din bog. Det er sværere for mig at vurdere det om kristendommen, for dér er jeg ikke helt selv og kender det ikke så godt. At du fortæller om din vej gennem buddhisme til kristendom uden at behøve at forkaste det, som du tidligere har været i, men integrerer det på en ordentlig måde, er et scoop."

 

"Desværre kom jeg til at sluge din bog, så jeg kommer til at læse den én gang til. Den er rigtig god, og god at blive klog af."

 

"Jeg startede med at læse din bog for nogle timer siden. Blev først skuffet over den meget personlige stil, men faktum er, at jeg ikke har kunnet lægge den fra mig - så derfor er klokken blevet halv to (om natten). Sikken en bog! Netop den personlige stil gør den endog meget vedkommende. Tak!"

 

"Din bog er mere end god. Jeg slugte 2/3 af den på to dage. Jeg synes specielt godt om den del, der ophandler buddismen og dit møde med Thich Nhat Hanh, som var meget levende. Det har inspireret mig til også at tage en tur derned engang (EMK: til Plum Village i Sydfrankrig) - så dejlig dejlig bog."

 

"Med stor glæde og interesse har jeg læst din bog "Nærværets vej", og jeg vil bare sige dig hjertelig tak, fordi du skrev den, og for dit mod til at være åbenhjertig. Det har været en stor berigelse at læse om din vej."

 

"Det er en meget personlig bog om vejen til den kristne tro. Selvom jeg vidste, hvordan den endte, var det spændende læsning. Bogen skildrer blandt andet fintfølende, hvordan et søgende menneske oplever mødet med den autoriserede kristne tro. Der er meget at tænke over og meget at lære."

 

"Det har været en sand fornøjelse at læse din bog og følge din vej, dine tanker og overvejelser. Jeg tror at bogen kan blive til stor gavn for mange søgende mennesker og også blive nyttig for de præster i folkekirken, der gerne vil forstå, hvad det er der sker for spirituelt søgende mennesker. Tonen i bogen er dejlig ligefrem og dine beskrivelser af henholdsvis buddhismen og den kristne spriritualitet enkle og præcise. Det er en stor ting at kunne formidle det sådan. Og det er også det, der er brug for, efter min mening." 

 

"Tak for en smuk læseoplevelse. Jeg havde din bog med på en tur til Århus forrige uge og havde meget svært ved at slippe den. Jeg læste den hele på rejsen ud og hjem. Bogen er meget inspirerende, såvel åndeligt set som menneskeligt. Jeg har fundet flere ting, jeg har skrevet ned til eget brug. ... Den forsoning, du beskriver igennem bogen, er bevægende at læse om. Bogens tema om din undertrykte åndelige længsel taler stærkt til folk i dag, hvor de værdier, du levede efter i de mange år under din karriere, er så fremherskende."

 

"Jag har nu läst din bok och den är mycket, mycket bra tycker jag. Du skriver ett så vackert flytande språk, sakligt, jordnära men ändå lätt. Så kommer det du förmedlar av ditt liv, din väg, dina insikter, fram väldigt tydligt och det berör. En jättefin bok!"

 

"Hvor er det en god bog! Jeg føler virkelig, jeg har været på rejse, mens jeg læste den. Det er lykkedes for dig at formidle din personlige historie uden at det bliver for privat - så det bliver en historie andre kan spejle sig i. Det er både tids- og åndshistorie, samtidig med at det er en individuel udviklingshistorie. Det er godt, at der er så mange indtryk og sansninger, hvordan ting ser ud og opleves, naturen og vejret, mennesker du har mødt, øvelser og eksempler. Det gør bogen levende at læse. Du fortæller ærligt om dig selv og dine erfaringer, hverken for meget eller for lidt. Man er i rigtig godt selskab hele vejen."

 

"Som en kvinde født i 1940 er der så meget, jeg har kunnet kende og blive hjulpet af i din bog: Nærværets Vej. Tolerant, åben k(ærlig) finder jeg, at du er i denne bog - og samtidig har det været så givende for mig at læse den. Der er virkelig brug for bøger af den slags, som appellerer til forståelse og tolerance mennesker imellem."

 

"Jag känner stor glädje över att få ta del av din livsberättelse. Du skriver så bra, lätt, välformulerat, enkelt och tydligt! Vad mycket som ryms i en människas liv - och vad lite vi vet om varandra vi människor. Vanligtvis rör vi oss på det ytliga planet med varandra. Det handlar både om mod att gå djupare och om tillit, tid och engagemang."

 

"Nærværets Vej" ... er vedkommende, fordi du skriver så ærligt og åbent om det hele, også de mindre flatterende tanker og følelser... Den er opmuntrende, fordi den viser, at det er muligt at udvikle sig ganske radikalt ... Og den er bevægende, dels på grund af det, du oplever, men også fordi du sprogligt formår at videregive følelser og stemninger. Tak for en rigtig dejlig læseoplevelse."

 

"Bogen beskriver Else Marie Kjerkegaards spirituelle/religiøse vandring fra ateisme, over venstreorienteret aktivisme til en hindugruppe og endelig via buddhismen frem til folkekirken og slutteligt til katolicismen. Hun er i sine beskrivelser fuldstændig fordomsfri og ser med åbent sind på alle de gode sider i andre former for religiøs praksis. En odyssé, som jeg kan nikke stærkt genkendende til! Bogen er yderst velskrevet, og det lyser ud af den, at Else Marie Kjerkegaard er et intelligent menneske. Vi befinder os (heldigvis) milevidt fra den især amerikansk-inspirerede bekendelseslitteratur, som der går mindst 14 på dusinet af. Læs den !!!"

176 sider, 2. oplag, paperback, kr. 150,00

Kan bestilles hos Boedal Forlag, www.boedal.dk, eller købes hos boghandleren. 

Oversat til norsk og udgivet på Efrem Forlag 2010: "Å finne sin vej"

Kontakt - Else Marie Kjerkegaard